top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverPlannerz

Waarom moeilijk doen als het samen kan!

Bijgewerkt op: 14 apr. 2020

We zijn inmiddels al een tijdje thuis met elkaar.

We zijn nu een maand allemaal thuis. En starten deze week alweer aan week 5. Het gaat snel, er is er ook wel veel veranderd de afgelopen weken. De scholen hebben hun dagschema's klaar. Je werk vraagt ook je aandacht. Maar ook in huis moet er wat gebeuren. Ineens is het overdag druk in huis. Iedereen is druk bezig met thuis de boel in goede banen te leiden. Want het is nogal wat, ineens de kinderen thuis, jij moet ook nog thuis aan het werk, iedereen tegelijk achter de computer. Hoe verdeel je nu de aandacht?

Wat ik zelf gemerkt heb is dat wij de eerste dagen prima doorkwamen. Het was eigenlijk best spannend en leuk om je (huis)werk nu ineens thuis te maken. Met elkaar aan de eettafel, we maakten van de nood een deugt. Maar hoe meer de tijd verstreek, het nieuwe was er wel een beetje af en was het zaak om echt eens goed te kijken naar hoe we het hier in huis nou eens goed kunnen managen.

Ik hoor verschillende verhalen: Van hele dagschema's voor het hele gezin. Waarin iedereen weet wat hij moet doen en elke dag trouw aan de slag gaat. Maar ook van kinderen die absoluut niet aan het werk te krijgen zijn. En het nut van al dat werken aan school niet inzien. Zeker nu het weer steeds beter aan het worden is. Ze missen de vrienden van school. De structuren die school met zich mee brengt is weg. En daarmee vaak ook de motivatie. Maar ik schrik ook van verhalen van ouders die zich geen leerkracht voelen en dus niet als de boeman achter de kinderen wil of kunnen aanhollen, hoe begrijpelijk ook. Laten we proberen de middenweg te vinden en de dagen zo in te vullen dat iedereen tevreden kan terugkijken op de dag. Er gebeurt al zoveel ellende op de wereld op het moment. Laten we het thuis zo relaxed mogelijk houden.

Het is voor kinderen extra lastig om gemotiveerd om aan de slag te gaan. Deze tijd waarin we nu leven is voor de kinderen nog moeilijker te begrijpen. Wij hebben zelf toch ook moeite om het hele gebeuren te begrijpen? Kun je nagaan hoe het is voor de kinderen. Zij zjin aan het lot overgelaten. Ineens moeten ze thuis zitten, zo min mogelijk of liever niet afspreken met vrienden. Opdrachten voor school maken. En misschien wel een toets leren. Dit allemaal ineens thuis en onder toeziend oog van je ouders en of je verzorgers

Kinderen kunnen nog niet genoeg op langer termijn denken. Het puberbrein is nog niet ontwikkeld genoeg om dat te kunnen. Een keuze om het dan niet te doen of uit te stellen is snel gemaakt.

Wij moeten ze dus juist helpen. Proberen de motivatie te vinden of juist vast te houden.

Ik ben natuurlijk voor het maken van een planning. Omdat het zoveel duidelijkheid geeft aan iedereen. Maar niet te kosten van alles.

De planning wordt het liefst door het kind zelf gemaakt. Het kind maakt met en vooral voor zichzelf de afspraak. Om je er dan vervolgens aan te houden is dan ook vooral voor jezelf. Zaak om dus het doel van planschema duidelijk te hebben. Wat wil ik bereiken?


Ik denk niet dat het verstandig is de dag voor de puber helemaal vol te plannen. Laat ook wat ruimte om te “lummelen”. Kijk met elkaar wat school vraagt van het kind. Kijk samen of je de planning zo kunt maken dat het werk gedaan is, want tja, dat was nou eenmaal de afspraak. Maar maak die planning ook zo dat er ruimte is om even tot jezelf te komen, dat er even een moment is dat er, al dan niet online, met vrienden of vriendinnen gesproken kan worden... lekker buiten gehoor van de ouders. Denk eens terug aan je eigen jeugd. Dat was toch het allerleukste om te doen. En ook noodzakelijk. Want het is echt een gemis voor de jeugd om even niet onder leeftijdsgenoten te zijn.

Dus kijk naar wat jouw gezin nodig heeft. Ja, er moet werk van school gedaan worden. Ja, je moet zelf misschien ook (thuis)werken, Ja, jullie zitten misschien in dezelfde ruimte, Ja het is een onzekere tijd. Dat geeft spanningen. Daarnaast het niet niet kunnen ondernemen of er op uit gaan is nieuw voor ons. Misschien nu juist de tijd om een planning te maken.

Ik geef graag enkele tips:


#TIP 1 Zorg voor structuur.

Probeer zo veel mogelijk het ritme van de dag aan te houden. Dus gewoon ontbijten, tussendoortje, lunch en diner. Daarnaast moet je zorgen voor voldoende afwisseling.

Dus plan niet een hele dag schoolwerk als dat vanuit school ook niet gevraagd wordt. Kinderen kunnen hun aandacht maar kort vast houden. Je kunt misschien de planning voor iedereen in het gezin maken. Dus wanneer is er iemand beschikbaar voor vragen of misschien juist even niet.En het maken van de dagplanning kan op allerlei manieren. Gebruik de manier die het beste bij jouw en je gezin past.Heb je jongere kinderen dan is het gebruik van picto's of tekeningen ook een goed idee.

Maak gebruik van kleuren, ieder zijn eigen kleur, of juist school,lummeltijd, klusjes, werk in een aparte kleur. Zo is er in een opslsg overzicht en dus duidelijkheid.


# Tip 2 Wees creatief

Plan een bak, knutsel, klus, sportmiddag in. Er zijn inmiddels heel wat online trainingen waar je aan mee kunt doen. Maar je kunt ook een familie-challenge maken. Iedereen in de familie moet iets uitvoeren en wie wint is hoofd van de familie voor één dag.

Je kunt het zo gek niet bedenken. Heb je een leuke idee? laat hem dan achter in de comments, zo hebben er we er allemaal wat aan, waarom moeilijk doen als het samen kan, toch?


#Tip 3 Wees flexibel

Laat van te voren weten wat je verwachtingen zijn. Dat geldt natuurlijk voor alle leden binnen het gezin. Is er hulp nodig bij het huiswerk? Of moet er juist even rustig en stil gewerkt worden omdat je met klanten, of een ingewikkeld gesprek, bezig bent voor het werk? Inmiddels is het voor veel mensen een ingewikkelde situatie. En is er veel begrip. Toon ook dit begrip binnen het gezin. Is er iets waarom het huiswerk niet lukt? Is het even moeilijk voor je kind. Misschien mist hij of zij wel “gewoon”even de kinderen uit zijn of haar klas. Of juist het even op school zijn.

(Je had van te voren niet kunnen bedenken dat jouw kind dat ooit nog eens zou zeggen?) Lukt het even niet, kijk dan met elkaar wanneer het wel lukt. En wees dus flexibel. Zo houdt je iedereen tevreden.

#Tip 4 Maak tijd voor elkaar

Probeer eens niet alleen taken die 'moeten' in je planning te schrijven maar ook taken als bijvoorbeeld sociale momenten. Of misschien wel juist beloningsmomenten....hoe leuk is het, dat wanneer je hard werkt, je weet dat er een beloningsmoment is. Dus juist even gamen, of juist even een leuk spel spelen met elkaar. Of misschien iets lekkers...of juist even een moment alleen zijn. Deel deze momenten met elkaar. Ze zijn hard nodig in deze tijd. Succesmomentjes noemen we ze hier. Ze kunnen dus helpen om extra te motiveren.


Mocht je nou vragen hebben of je wil graag hulp?

Neem dan eens contact met mij op.

Ik wil jullie graag helpen, zo komt er voor iedereen wat rust in het koppie. En dat is wat we allemaal willen, toch?

Op mijn site staan diverse tips en daarnaast werk ik in mijn praktijk veel verschillende planmiddelen.

Samen kunnen we kijken welke planmethode voor jullie het beste kan werken. Natuurlijk is het nu niet verstandig om elkaar te ontmoeten in real life. Daarom heb ik besloten dat ik mijn hulp ook online kan aanbieden.

Je kunt mij bereiken door een mail te sturen of te bellen dan kiezen we een moment die voor iedereen het beste uitkomt, kwestie van plannen, hihi

51 weergaven0 opmerkingen
bottom of page