top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverPlannerz

HOE SCOOR JE NU DIE DIKKE VOLDOENDE VOOR EEN TOETS?

HOE SCOOR JE NU DIE DIKKE VOLDOENDE VOOR EEN TOETS?


Je kent het vast wel. De toetsweek staat al maanden geleden gepland en kind beloofd plechtig om dit keer echt op tijd te starten met leren. Maar zodra de toetsweek nadert blijkt toch dat ie nog andere dingen te doen heeft. En het leren wordt vooruit geschoven totdat het te laat is. En natuurlijk is er vlak voor de toets dan toch paniek en stress. Herkenbaar toch?


Natuurlijk weten jij en ik dat plannen de enige oplossing is, en natuurlijk op tijd starten met de planning. Maar hoe vertel je dat die puber?


Een moeder van 2 pubers vraagt mij of ik kan helpen. Haar oudste heeft bij Plannerz een st@rttoplan cursus gedaan. Inmiddels zit dit kind in het 3de jaar van de middelbare school en gaat het plannen helemaal lekker.

Maar nu is het de jongste uit het gezin aan de beurt. Ze zit in groep 8. Ze kan gemakkelijk leren en is daardoor minder gemotiveerd om aan de slag te gaan. Het gaat haar gemakkelijk af. Zelfs als ze niet leert is er vaak een voldoende. Moeder vindt dat ze best mag leren hoe het nu gaat bij het leren van de toets. En heeft mijn hulp in geroepen. Ze maakt zich een klein beetje zorgen over hoe het straks op de middelbare school zal gaan. Ze zal VWO gaan doen en dan zal er vast veel huiswerk op haar afkomen. We spreken af dat wanneer er een toets komt dat ik samen met dochter zal kijken hoe we de week kunnen inplannen. Om alvast een beetje te oefenen.

Er was wat boosheid (beginnende puber😉) en waarom moest ze nu leren voor een toets? Het was toch vaak een voldoende?????

We zijn daarom later ingestapt. De noodzaak was wel aanwezig maar dat moet je vooral niet toegeven aan je ouders..hihi

We kijken naar hoeveel tijd we nog hebben. We kijken naar de hoeveelheid stof die te verwerken is. Daarna vullen we de weekplanner in met activiteiten die we al zeker weten. Dus tot hoe laat je op school zit, de tijd die je naar huis rijdt, tijd voor eten, tijd voor sporten, tijd voor een eventuele tandarts bezoek die ook al vast stond. Je ziet dan vrij snel wanneer er tijd overblijft voor je huiswerk.

Ik laat R. bedenken hoe lang ze ongeveer bezig zal zijn en stuur bij waar nodig.

5 minuten voor 20 blz...is misschien net te weinig als je ook nog de highlights eruit wil halen in een samenvatting! Tijdens het invullen zie ik de boosheid en opstandigheid veranderen in innerlijke rust en plezier om de planning in te vullen. En hé d'r week zit zo best vol eigenlijk. Phoe, is dat straks voor alle vakken zo? We hebben het er nog even samen over. We spreken af dat bij een volgende toets nog eens samen kijken naar een weekplanning en dat we misschien eerder zouden kunnen beginnen, dat was toch wel een goed idee. En....dat we na de zomervakantie ook een afspraak maken om te kijken hoe de weekplanning ingevuld kan worden, wanneer je meer vakken tegelijk af moet maken. Dat was pas echt een goed idee...gelukkig duurt het nog even en zijn er al een stap in de goede richting. Trots ben ik op deze meid, die komt er wel!


Wil je ook dat je kind meer rust, duidelijkheid en overzicht krijgt. Heeft jouw kind ook altijd een smoesje klaar of hele andere dingen te doen? Het welbekende uitstelgedrag is niet vreemd en eigenlijk heel passend bij pubers. Maar plannen kun je leren! Stuur mij een DM of maak een afspraak op https://www.facebook.com/PlannerzforPubers/

https://plannerzforpubers.wixsite.com/plannerz

Juist in deze onzekere tijd waar veel gevraagd wordt van onze pubers. Jij gunt het je puber toch ook om in iedergeval duidelijkheid te hebben over het huiswerk?


19 weergaven0 opmerkingen
bottom of page