top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverPlannerz

Huiswerk maken begint bij een goede werkplek!Met deze 7 tips heb je straks een TOP WERKPLEK

Huiswerk maken, we kunnen er niet omheen, het moet gewoon!

Maar dan wil je wel een een goede werkplek om je huiswerk zo goed mogelijk te maken.

Maar wat is dan een goede werkplek?

Die vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden met een standaard omschrijving omdat het voor iedereen anders is.

Ben je vrij zelfstandig is een fijn opgeruimd dan is overzichtelijk bureau op de slaapkamer voldoende. Maar wat als je kind niet zo zelfstandig is? Of bijvoorbeeld moeite heeft zich te concentreren, snel afgeleid is?

Dan zijn er zeker een aantal zaken waar je aan kunt denken.


Ik heb 7 TIPS voor je!


1. Alleen of samen: spreek met je kind af, waar het huiswerk gemaakt wordt. Is dat alleen, op de eigen slaapkamer, aan het bureau of toch liever in de woonkamer, aan de keukentafel of wissel je wel eens af?Afhankelijk daarvan richt je een werkplek in. Een werkplek is geschikt als het voor zowel het kind als voor jou goed werkt.

2. Omgeving; bij het bepalen /inrichten van de werkplek zal je moeten kijken naar de behoefte van jou en je kind. Is het nodig dat de computer in de buurt is? Of zou dat juist teveel afleiden? Wil je dat je kind zijn smartphone in de buurt heeft? Of spreek je af dat de telefoon tijdens het huiswerk maken op een andere plek ligt bijvoorbeeld aan de oplader elders in huis.

3. Is er voldoende licht en lucht in de ruimte, frisse lucht in de vorm van zuurstof helpt de hersenen te activeren, en licht spreekt bijna vanzelfsprekend. Kun je het goed zien? Turen helpt niet om alert te zijn. Hoe gezellig die kerstverlichting ook staat!

4. Benodigdheden: alles wat er niet is, is een excuus om even op te staan en het te gaan pakken. Dus zorg voor voldoende potloden, pennen, stiften, een liniaal, passer, rekenmachine, geodriehoek kladpapier en natuurlijk de benodigde boeken en schriften. Als je kind op zijn/haar slaapkamer zijn huiswerk maakt dan moeten deze spullen allemaal binnen handbereik liggen. Maakt je kind elders zijn huiswerk in huis zorg er dan voor dat er een bak staat waar alle spullen in passen. Of koop een klein ladeblokje is waar deze spullen in klaarliggen. Zodat het ook weer snel aan de kant gezet kan worden als er gegeten moet worden aan de tafel.



5. Boeken en schriften; veel kinderen zijn visueel ingesteld. Het helpt dus bij het organiseren van hun huiswerk om de boeken in een effen kleur te kaften. (effen geeft meer rust voor het oog). Helemaal ideaal is het als de vakken allemaal een eigen kleur hebben. Bijvoorbeeld Engels heeft een rode kleur, dus alle boeken maar ook rode schriften. Wiskunde heeft grijs etc. etc. het helpt bij het pakken van de juiste boeken en schriften en bij het inpakken van de schooltas heb je meteen een duidelijk overzicht.

6. Boekenrek; Zorg voor een aparte plek voor het opbergen van de boeken en schriften. Dus een aparte plek in de slaapkamer, maar misschien moet er wel een aparte plek vrij gemaakt worden in de boekenkast in de woonkamer, of in de keuken? Zorg ervoor dat het in ieder geval bij elkaar gezet kan worden. Het helpt tegen zoekstress, en pubers zijn nou eenmaal niet zo goed in zoeken. Ligt het altijd op dezelfde plek dan heb je die strijd al niet.

Wat goed werkt zijn 3 categorieën te maken:

  • werkboeken (dit zijn boeken waarin mag/moet worden geschreven)

  • studieboeken

  • schriften

bij het inpakken van de schooltas, of bij het voorbereiden van het huiswerk heb je een greep de juiste boeken/ schriften te pakken. En niet vergeten natuurlijk weer op de goede plek terugleggen als je klaar bent!

7. schema's – lesrooster – planning;

Een prikbord is ideaal! Maar tegenwoordig zijn er ook gave magneetborden of zelf magneetverf waarmee je een wand magnetisch kunt maken. Je kunt hier het lesrooster ophangen, post-it met reminders maar ook de huiswerkplanning. Super overzichtelijk en duidelijk.

Het belangrijkste ingrediënt om huiswerk te kunnen maken op een goede werkplek, is natuurlijk een omgeving met veel liefde en geduld!

Hoe lastig dat soms ook is, geldt ook voor geduld, oefening baart kunst!






Deze tips komen van SKUR

Als trainer van de SKUR methode sta ik achter al deze tips en weet ik zeker dat je het gaat helpen.


Mocht je meer informatie willen of loop je vast, aarzel niet om contact op te nemen. Ik wil graag met je meedenken over een oplossing. Je puber verdient het echt om wat meer rust in het koppie te hebben. En jij verdient het om zo goed mogelijk je kind te kunnen begeleiden tijdens deze periode.


Lieve groet,

Halca Hogeweg



60 weergaven0 opmerkingen
bottom of page