top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverPlannerz

Naar de brugklas? Dit zijn meer dan de 25 beste tips om een goede start te maken in de brugklas.

Bijgewerkt op: 9 sep. 2019

Het is bijna zover, de vakantie loopt op het einde, we hebben mooie herinneringen gemaakt. Lekker kunnen uitslapen maar, binnenkort is het zover! Dan gaat de school weer beginnen en dan gaat jou kind naar de brugklas. Waarschijnlijk hebben jullie al een lijst van school gekregen over wat je allemaal moet aanschaffen. Heb je de route naar school al een keer samen gefietst, nieuwe tas gekocht.

Jullie zijn er klaar voor! Alhoewel voor iedereen is het een hele spannende tijd. Er gaat een hoop gebeuren en er zal zeker wat gaan veranderen. En die veranderingen zijn super spannend. Kan mijn kind de stap wel aan? Hoe gaat het straks met al dat huiswerk? Met nieuwe vrienden maken? En hoe zal mijn kind al deze nieuwe veranderingen gaan verwerken? Soms is een beetje hulp prettig en daarom dus een handig lijstje met handige tips. Meer dan 25 handige tips voor de brugklas op een rijtje.

Stap 1: De voorbereiding Een goede voorbereiding is het halve werk, met een goede voorbereiding is de brugklas niet een grote sprong in het diepe, met deze stappen zal je kind zich zekerder voelen en gaat hij/ zij met een goed gevoel van start.

  1. Ga naar een Open dag kijken samen. Bereid het bezoek aan de open dag voor en maak een lijst met vragen. Maak samen een keuze voor de school die het beste past bij het kind.

  2. Lees je in, in wat deze nieuwe fase “de pubertijd” met zich mee brengt.

  3. Koop alles wat er nodig is aan schoolspullen voor de brugklas.

  4. Kaft de boeken per vak in 1 kleur, en neem dezelfde kleur schriften daarbij, zo voorkom je vergissingen en geeft het in 1 blik duidelijkheid.

  5. Zorg dat er voldoende overzicht is op de werkplek, bakjes, mapjes doen wonderen

  6. Check of de fiets in orde is en fiets een keer samen de route naar de nieuwe school. (hier hebben we hem drie keer gefietst...eerst samen, en vertelde ik de route, de keer daarop was mijn dochter aan de beurt om de route te bepalen. En omdat het laatste stukje een beetje lastig was, hebben we hem nog een keer gedaan en toen ging de route perfect.)

  7. Bemoedig je kind door zijn kwaliteiten te benoemen. Hierdoor geef je het kind zelfvertrouwen.

Ga nu al van start met de huiswerkplanning. Als je kind al eens doorgenomen en al wat eigen gemaakt heeft dan is het voor straks al meer een routine en voorkom je veel gedoe. Stap 2: Afspraken

Er komt een nieuwe tijd aan en dat betekent veranderingen voor je kind, maar ook voor jou als ouder en de rest van het gezin. Tijd om eens naar deze veranderingen te gaan kijken en welke afspraken jullie kunnen maken hierover.

  1. Hoe laat staan we 's morgen op om zonder stress van huis te gaan?

  2. Wat kunnen we allemaal 's avonds al voorbereiden en klaarleggen voor de dag erna

  3. Wat is er nodig voor het lunchpakket? Gaat er daarnaast nog geld mee voor iets lekkers?

  4. Waar wordt er huiswerk gemaakt? (eigen kamer, of in de woonkamer aan de keukentafel?

  5. Wanneer wordt het huiswerk gemaakt? Direct naar school of eerst pauze?

  6. Op welke dagen kun jij, je partner of eventueel een oudere broer/zus helpen bij het huiswerk?

  7. Op welke dag maken we de huiswerkplanning? De zondag is hiervoor heel geschikt, dan is er tijd, rust, en start je met een opgeruimd, goed gevoel de week.

  8. Stel ook samen de regels over het gebruik van; smartphone, muziek, pauze e.d. Tijdens het huiswerk maken.

  9. Spreek af dat je tussendoor (b.v. In de vakantie samen kijkt hoe het gaat met je kind, met het huiswerk en de schoolresultaten)

  10. Maak gebruik van de huiswerktools en zorg ervoor dat er altijd genoeg voorraad is.

Stap 3: Huiswerk maken, plannen en begeleiden

En dan is het zover, je hebt een brugpieper in huis. En dan begint het echte werk. Want al is het ook heel belangrijk om je kind met stapjes los te laten, jouw puber heeft je nog hard nodig. Zeker op het gebied van huiswerk maken, plannen en organiseren want dat kan je puber echt nog niet. Het puberbrein is er gewoonweg nog niet klaar voor. Maar wat het juist nu wel kan is leren maar dat lukt dus alleen met jouw hulp. Dus....... Let's do i

  1. Maak samen een huiswerkplanning en hou de vinger aan de pols bij de uitvoering.

  2. Hou samen Magister (of ieder ander volgsysteem) in de gaten. Je kind moet ook nog wennen aan alles wat nieuw is.

  3. Hou samen de toetsen en werkstukken in de gaten. Dat wordt makkelijk vergeten.

  4. Hou zelf ook rekening ermee dat je hulp nog nodig is, ook als je zelf ook de hele dag gewerkt hebt, nog moet koken en zelf ook nog even wil gaan sporten...

  5. Trek op tijd aan de bel bij de vakdocent of de mentor als er vragen of problemen zijn. Moedig je kind aan om dit eerst zelf te doen, maar voel je geen overbezorgde ouder als je het zelf doet!


BONUSTIPS!!!!! Omdat je al zoveel mogelijk je best doet om je puber te begeleiden ook nog wat BONUSTIPS speciaal voor jou.

Gewoon als reminder voor jezelf, want natuurlijk zijn ze superlief,die pubers maar, je wilt ze ook wel eens achter het behang plakken. En bedenk het maar zo.....we zitten allemaal in hetzelfde schuitje.

  1. Leef mee met de resultaten, is het vak lastig en heeft je zoon of dochter hard gewerkt aan een vak. Benoem dan eens wat wel goed ging. Misschien was de voorbereiding deze keer beter geweest dan de vorige keren, en was dit maximale haalbare voor nu? Waar kunnen we eventueel verbeterpunten vinden. Is het echt belangrijk alleen maar tienen te halen?

  2. Laat hem/haar zien dat hij er niet alleen voor staat! Ook voor je kind is de brugklas een verwarrende tijd. Er komt veel op hem/haar af. Dat zorgt voor onrust en soms zelfs een onveilig gevoel. Benadruk dat hij/zij er niet alleen voorstaat en dat dit gewoon iets is wat hij moet leren. Net als vroeger.... toen was je daar met een extra handje in de buurt als de eerst stapjes gezet werden, of een hand op de rug bij het leren fietsen.

  3. Blijf positief, omdat het voor jou ook een best spannend is ben je soms geneigd om te stressen of boos te worden als dingen niet goed gaan. Denk aan huiswerk vergeten op te schrijven, slechte cijfers, stommiteiten uithalen etc. Blijf positief! Je kind doet hartstikke zijn/ haar best, maar worstelt ook, zeker omdat naast alle schoolperikelen ook het lijf en de hormonen nogal tekeer gaan.



Deze 25 tips komen van SKUR. Als trainer van de SKUR methode sta ik achter al deze tips en weet ik zeker dat je het gaat helpen.

Mocht je meer informatie willen of loop je vast, aarzel niet om contact op te nemen. Ik wil graag met je meedenken over een oplossing. Je puber verdient het echt om wat meer rust in het koppie te hebben. En jij verdient het om zo goed mogelijk je kind te kunnen begeleiden tijdens deze periode.



Lieve groet, Halca Hogeweg


20 weergaven0 opmerkingen
bottom of page